woensdag 21 oktober 2009

Ik wil een staatsbank

Laten wij nou gewoon het volgende afspreken: De overheid zorgt voor de noodzakelijke basisinfrastructuur zoals: geld, drinkwater, gas, electra, milieu, wegen, droge voeten en geldstromen. Aan de andere kant houden wij ( het volk ) op met te zeiken over de overheid.
Voor een startershypotheek ga je dus voortaan naar een grijze ambtenaar, die je met een lichte tegenzin helpt. Maar, je weet dan wel dat je niet afgezet wordt en dat er niet één of andere pief mooi weer gaat spelen met je geld, of dat je zuur verdiende geld in de vorm van een bonus naar een top-bankier verdwijnt.

Een staatsbank dus.

Kijk, nu moeten wij achteraf de banken betalen, beter kunnen wij de banken vooraf betalen dan kunnen wij tenminste de regels stellen. Alle bankmedewerkers worden ambtenaren en in de Balkenende-norm gepast. Geen roze-marmeren bankgebouwen meer, geen miljoenen bonussen, maar een degelijke, suffe maar ook betrouwbare bureaucratie.
Dit moment is het ideale tijdstip om deze verandering door te voeren, want nu zijn wij al eigenaar van een aantal banken. Geef dat ook maar meteen een defintieve vorm.
Als wij één ding geleerd hebben van de kredietcrisis dan is het wel dat liberalisme leuk is, maar dat het marktdenken van het neoliberalisme doorgeschoten is. Wij willen niet uit allerlei leveranciers kiezen voor onze stroomvoorziening, maar gewoon een betrouwbare stroomvoorziening voor een redelijke prijs. Mensen krijgen keuzestress van een te groot keuzepallet, de wereld moet eenvoudig zijn en helemaal voor de noodzakelijke basisvoorzieningen.

Ik durf te voorspellen dat de politieke partij die hier in de komende verkieiizngen een thema van maakt, een mooie verkiezingswinst tegemoet kan zien.

4 opmerkingen:

  1. Dat is een erg goeie staatsvorm en ik ben het er dan ook volkomen mee eens. Alleen is dit natuurlijk niet leuk voor de politici want die kunnen we dan ook afschaffen. En voor mij is het ook minder leuk omdat ik net met het afzeiken van de politiek een beetje op dreef ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @breinbrouwsels Ja, het is een groot offer breinie, ik heb er dan ook lang over getwijfeld, maar toch, voor het hogere doel moeten wij het wel over hebben. En wij hoeven natuurlijk niet meteen helemaal over te stappen op een planeconomie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat is staatsbank eigenlijk ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoeveel euro krijgen ouders/kinderen ? met 6kinderen

    BeantwoordenVerwijderen