zondag 20 december 2009

Niet normaal. Wat is normaal en wie bepaalt dat?

In Amsterdam is op dit moment een tentoonstelling met de naam Niet Normaal. De vraag die je daar gesteld wordt is “Wat is normaal en wie bepaalt dat ?”

Kijk, dat is nog eens een leuke vraag om over na te denken; een poging:
Normaal is volgens mij voldoen aan de norm. Maar wie stelt die norm dan ? De groep waar je in beweegt!
Wanneer je een computer van een hele stapel gezichten het gemiddelde laat uitrekenen, blijkt dat mensen het berekende gemiddelde gezicht het mooiste gezicht vinden. Niet het uitzonderlijke maar het gemiddelde is het meest gewenste. Als schapen willen wij allemaal midden in de kudde staan.
Wat is normaal ? Het midden van de kudde!

Het verschil zit er vooral in de tolerantie van mensen, sommigen vinden alleen de binnenste cirkel van de kudde normaal, terwijl anderen alleen de afgedwaalde schapen als abnormaal bestempelen. Maar waar wij over het algemeen de grens trekken is op zich ook bekend. In de wiskunde heb je de zogenaamde normaal-verdelingen Wanneer wij bijvoorbeeld de intelligentie van mensen allemaal in een grafiek zetten, zitten de meeste rond het midden, abnormaal vinden wij de 2.5% met een te laag IQ en de 2.5% met een te hoog IQ.

Dus nu naar de praktijk. Je staat morgen op en wordt opeens gekweld door de vraag zijn rode schoenen wel normaal op dit moment ? Dan ga je naar buiten telt het aantal mensen dat je ziet en telt het aantal mensen dat rode schoenen aan heeft. Wanneer dat er minder dan één op de twintig rode schoenen draagt is dat dus niet normaal.

In de beurs van Berlage is deze tentoonstelling tot 8 maart 2010 te zien.

Ik ben toch benieuwd of meer dan één op de 20 mensen naar deze tentoonstelling gaat.

2 opmerkingen:

  1. Ik poog dit altijd uit te leggen in een circel. Het middenpunt is de maatschappelijk modelburger. Tenslotte wordt "normaal" bepaald in de samenleving waar je in meedoet.
    De circel is wat de tolerantie van het toelaatbare voorstelt. Alles wat daar buiten valt wordt dus niet getolereert.
    Elk persoon heeft zijn eigen centerpunt en voor het gemak eenzelfde radius circel.
    Iemand die erg ver van het centerpunt van de modelburger valt heeft dan een groot vlak van zijn circel wat buiten de tolerantiegrens valt.
    Afhankelijk van de inhoud van het buitentredend vlak worden sociale consequenties aangebracht. Sociale onderdrukking, detentie, opname in ene mentaal ziekenhuis, medicatie, uitsluiting.
    Wat is "normaal"? "Normaal" is een relatief begrip.
    Dat laat mij nog 1 ding over. Ik ben normaal en de rest van de wereld is gek ! (met knipoog).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad een beeldende manier om het uit te leggen. Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen