maandag 28 december 2009

Wintergasten, goed voor een warm gevoel

Wow, tv die ergens over gaat, van het begin tot het einde heb ik Wintergasten (VPRO) uitgekeken. Een interview met David Simon, de maker van de tv-serie Wired, door Raoul Heertje, klonk veelbelovend genoeg om de tv aan te zetten en het getoonde greep mij vast tot de aftiteling.

Zwart, gitzwart en zonder pasklare oplossing schets David een beeld van de huidige Amerikaanse samenleving waar de hebzucht regeert, alles draait om hebzucht, winstmaximalisatie. Waar David de schuld in eerste instantie bij de top-dogs legt, trekt Raoul met een grijns dit breder en legt de verantwoordelijkheid bij iedereen die in dit systeem meedraait, de top-dogs zijn slechts de winnaars binnen het systeem.

Confronterende tv over de door de kredietcrisis zichtbaar gemaakte vragen, zonder pasklare oplossing. David pleit voor een gematigd kapitalisme, waar niet alleen winst maar ook de kwaliteit van de samenleving nagestreefd wordt.

Hebzucht is een krachtige drijfveer voor de economie, maar het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat niet alleen de winst maar ook de kwaliteit van de samenleving gemaximaliseerd wordt, en het is onze taak te zorgen dat die overheid er komt.

Intelligente tv waar je iets aan hebt. En gelukkig hebben wij nog een omroepsysteem dat niet alleen op winstmaximalisatie uit is en nog dit soort kwaliteits-tv uitzendt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten