zaterdag 19 december 2009

Uncle Sam is a Sicko

Docu-drama Sicko (2007) van Michael Moore is een scherpe aanklacht tegen de manier waarop de gezondheidszorg in de USA geregeld is. Van de 300 miljoen Amerikanen hebben 50 miljoen geen verzekering, maar denk niet dat de verzekerden zonder financiële zorgen ziek kunnen worden. Noodzakelijke behandelingen worden hen ontzegd door verzekeringen die hun winst willen maximaliseren.

Sicko is een scherpe aanklacht tegen het kapitalisme. Zeker, het is wat zwaar aangezet, maar de boodschap komt helder over. Tegen het einde van de film heeft de filmmaker een aantal mensen om zich heen verzameld die in de USA geen hulp krijgen. Geen gewone mensen, maar helden van nine-eleven. Zij hebben hun klachten opgelopen doordat zij na de crash mensen zijn gaan helpen. Met deze mensen gaat hij op zoek naar hulp en vindt dat uiteindelijk in ..... Cuba, het door de USA zo verachte communistische land. Daar worden de mensen gratis geholpen.

Men meet de kwaliteit van een samenleving wel door te kijken hoe de samenleving omgaat met zijn zwakkeren. Als je zo naar de USA kijkt is er maar één conclusie mogelijk: Uncle Sam is ziek

De Dvd is overal te koop/huur/leen/downloadbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten