donderdag 10 september 2009

Samenleving te ingewikkeld voor de helft van de mensen

Gezien die demonstratie bij de DSB ? En, wat dacht je ? "Eigen schuld hadden ze de kleine letters maar moeten lezen" ? Wist je dat één op de tien Nederlanders geeneens kan lezen ? Anderhalf miljoen Nederlanders hebben problemen met lezen en schrijven. Wij gaan er vanuit dat iedereen slim genoeg is om zich in de maatschappij te handhaven, maar de helft van de Nederlanders heeft een i.q. onder de 100 en 16% zit zelfs onder de 84. Even voor de beeldvorming: met een i.q. van 100 of lager ben je in staat half,- of ongeschoold werk te doen of zelfs dat niet.

Als je kijkt naar de formulieren die je langs krijgt van de overheid, de handleidingen bij de apparatuur dan kun je stellen dat je minimaal MBO niveau moet hebben om goed, zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij. Dat is boven de 100.

Oftewel: Onze maatschappij is voor de helft van zijn inwoners te ingewikkeld geworden.

Dat is best lastig want wij willen iedereen zo vrij mogelijk laten en dus inderdaad ook zelf hypotheken af laten sluiten. Wij zeggen een beschaafde SAMENleving te zijn, dus helpen wij de zwakken. Daarom zouden wij mensen hulp moeten aanbieden bij ingrijpende beslissingen zoals bijvoorbeeld een hypotheek. Een onafhankelijke, gratis vraagbaak op internet of in een openbaar gebouw.

Dat lijkt mij nou eens een mooi thema voor een politieke partij, hoewel …

PvdD, partij voor de dommen, dat heeft nou niet echt uitstraling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten