zondag 31 januari 2010

Held minder rechten dan crimineel

Een militair wordt door de politie verdacht, niet zomaar een militair maar een geridderde militair, een held, de enige held van de afgelopen tientallen jaren. Vervolgens komt hij met naam, foto, werkplek en video dag na dag op het journaal.
Pardon !
Heeft een ridder geen rechten ? Geen recht op privacy ? Moet je dat inleveren als je zo'n medaille krijgt ?

Is iemand niet onschuldig totdat schuld bewezen is? Een fraudeur of dief komt hoogstens met zijn initialen in de krant, geen foto, geen video, geen naam, geen werkplek.

Kijkt als “held” nou een betaalde betrekking was met als taakbeschrijving "het goede voorbeeld geven", dan zou je hem hangende het onderzoek op non-actief kunnen zetten. Maar deze man is gewoon held om iets wat hij gedaan heeft.

Mij dunkt dat als deze man ander rechten heeft dan andere Nederlanders , hij eerder meer dan minder rechten verdient, maar minimaal dezelfde rechten als andere Nederlanders.

Vroege vogels

Sneeuw op de takken
Eksters bouwen al hun nest
In de dennenboom

maandag 11 januari 2010

Wintertijd

De Witte Glibber
heeft Holland overwonnen;
slippen en vallen

zaterdag 9 januari 2010

Heel Nederland binnenkort in kaftan en niqaab

Volgens de NRC-next laat de politie een mobiele versie van de “naaktscanner” ontwikkelen. Dat is handig want in één oogopslag zie je alle verborgen wapens, en nog wat meer..

Ja precies, de doorkijkbril, de heilige graal van iedere puber.

Nu kan dit type scanner niet door metaal dringen, vandaar dat heel Nederland binnen een jaar na de introductie van deze mobiele scanner zich vrijwillig kleedt in kaftan en niqaab van zilverdraad.

donderdag 7 januari 2010

Vogelspotter-spotters massaal naar Alkmaar

Honderden vogelspotter-spotters hebben vandaag de sneeuw en ijzel getrotseerd en zijn afgereisd naar Alkmaar. In dit Noord-Hollandse stadje was een unieke verzameling vogelspotters gespot.

“Geweldig, ik heb nog nooit zoveel vogelspotters bij elkaar gezien” aldus Dr. W. Koning, terwijl hij zich zo goed mogelijk staande hield in zijn sandalen. “Ik mag wel zeggen dat ik vandaag weer een unieke serie foto’s erbij heb, er zitten zeldzaam rare vogels bij. De sociologie is een stap verder vandaag.”

De vogelspotters waren naar Alkmaar getrokken om de baltimoretroepiaal te spotten, die zich te goed deed aan vetbollen van lokale vogelliefhebbers.

maandag 4 januari 2010

De start van 2010

Het was vanmorgen donker en koud toen Nederland moeizaam ontwaakte onder een witte laag sneeuw. Twee weken vakantie waren voorbij. Kachel aan, geur van koffie, auto krabben, slaperige kinderen onder de douche zetten.
Buiten rijdt de strooiwagen, gevolgd door de chauffeur van de bus, die straks de forenzen naar de trein zal brengen. Lichten in kantoren gaan aan, kinderen knerpen door de sneeuw naar school. Wisselwachters waken over hun wissels zodat de trein door kan.

Nederland schudt de sneeuw van zich af en ontwaakt. Een radertje hier, een vliegwiel daar komt in beweging. Motoren worden gestart en al snel grijpen de tandwieltjes in elkaar en stampt de samenlevingmachine weer op volle toeren.

De vakantie is voorbij, het nieuwe jaar begonnen.

zaterdag 2 januari 2010

Vaarwel Privacy

Langzaam, stap voor stap, wordt ons digitale spiegelbeeld vervolmaakt. In dit digitale spiegelbeeld ligt vast wie wij zijn en wat wij deden. Steeds meer van onze gegevens worden opgeslagen en gekoppeld: telefoongegevens, internet-surfgedrag, betaalgegegevens, camerabeelden van de openbare weg, vingerafdrukken, patiëntendossier …
Bit voor bit, steeds duidelijker wordt ons digitale spiegelbeeld.
Uiteraard allemaal met de beste intenties, bestrijding van fraude of terrorisme of gewoon streven naar efficiency.

Nu kunnen wij ons daar druk over maken maar de ervaring leert dat wat technisch mogelijk is, gedaan zullen worden, het is alleen nog wachten tot er een goede reden gevonden is om weer een stukje privacy in te leveren. Weer wat bits voor ons spiegelbeeld, zodat uiteindelijk ons digitale spiegelbeeld volmaakt zal zijn.

It’s no use crying over spilt privacy, dus “vaarwel privacy” en dapper voorwaarts naar 2084.