woensdag 30 september 2009

Record in den Helder. Schandaal rond nieuwe burgemeester vóórdat hij benoemd is.

Den Helder heeft inmiddels de nodige ervaring met schandalen rond burgemeesters. Toch is het de gemeenteraad gelukt een nieuw triest record te vestigen. Vóórdat de nieuwe burgemeester ook maar wist dat de keuze op hem gevallen was wist de gemeenteraad al een enorme blunder rond zijn benoeming te begaan.

Het geheime overleg tussen de gemeenteraad en de vertrouwenscommissie over de vacature voor een nieuwe burgemeester was op de lokale omroep LOS live in beeld en geluid te volgen.

De kijkers waren zo eerder op de hoogte van de besluiten dan de kandidaten zelf. De vorige burgemeester van den Helder was gedwongen ontslag te nemen i.v.m. zijn declaratiegedrag.

GeenStijl-tv verdringt LLink van de overheids-speen

GeenStijl-tv, PowNed is weer een stap verder om haar plaats tussen ouderenomroep Max en de Nederlandse Moslim Omroep in te nemen.
Drie adviesorganen hebben de minister aangeraden om de telegraaf-zenders PowNed en Wakker Nederland tot het bestel toe te laten en de omroep LLink niet langer subsidie te geven. Minister Plaskerk heeft toegezegd voor eind oktober een definitief besluit te nemen.
LLink schuift niet zomaar opzij en heeft aangekondigd te blijven strijden voor haar plaats aan de speen.

dinsdag 29 september 2009

Jip is boos

Jip is boos. Waarom ben je zo boos Jip ? vraagt moeder. Omdat onze verhalen in Iran te koop zijn, schreeuwt Jip. Janneke kijkt een beetje beduusd, maar dat is toch niet erg Jip ? Wel waar, schreeuwt Jip, wel waar, dat mogen ze niet. Toe toe, sust moeder, rustig maar Jip. Jip kijkt boos naar de grond.
Waarom mag dat niet Jip ?, vraagt moeder. Omdat zij ons er geen geld voor geven, bromt Jip, terwijl hij tegen de stoel schopt. Zo krijgen wij geen zakgeld, en kunnen wij nooit een nieuwe fiets kopen. Rare jongen toch, lacht moeder, ga maar lekker met Janneke buiten spelen.
Jip en Janneke rennen naar buiten. Laten wij boekendief gaan spelen, roept Jip. Ja fijn, lacht Janneke.

maandag 28 september 2009

Eigen vrijheid ? Dan ook eigen verantwoordelijkheid !

Binnen twee jaar moeten alle mp3 spelers die in Europa verkocht worden een volumebeperking hebben. Wel moet de eigenaar deze beperking, na waarschuwing, eraf kunnen halen.
Eigenlijk net zoals roken, je mag roken maar op de verpakking staan allerlei waarschuwingen. Niks mis mee, je laat de mensen de vrijheid maar waarschuwt ze wel.

Wat ik alleen mis is de verantwoordelijkheid die samen gaat met de vrijheid.

Uitstekend dat iemand mag kiezen waarschuwingen te negeren, maar kan iemand die bewust risico's neemt s.v.p. ook zelf de consequenties daarvan dragen ? Solidariteit is prachtig, maar als iemand niet naar een waarschuwing wil luisteren, is het zijn risico dat hij neemt en is hij verantwoordelijk voor de consequenties.
Dus geen rekeningen naar de ziektekostenverzekering sturen als je slecht hoort door jarenlang een mp3-speler in je oren te laten toeteren maar gewoon je eigen gehoorappaaraatje betalen.

zondag 27 september 2009

Wielrenners trainen totaal verkeerd

Het was weer prachtig weer deze zondag, zon en bijna geen wind.
Hele peletons wielrenners trapten zich in het zweet, in de polder en door de duinen. Zwetende rode koppen boven gestroomlijnde, fel gekleurde kleding, op prachtige lichtgewichtfietsen.

Maar waarom rijden die mannen eigenlijk op zo'n high-tech lichtgewicht fiets ?

Als je op een oude roestige omafiets gaat rijden trapt het veel zwaarder en daar krijg je veel meer conditie van. Als je echt conditie wil opbouwen moet je over de dijk op een oude, gammele fiets tegen de wind in fietsen.
De echte wielrenner herken je aan een piepende omafiets, zonder versnellingen uiteraard.

zaterdag 26 september 2009

Dammer Ton Sijbrands niet gekwalificeerd voor de paralympics

Door tegen 28 spelers simultaan blind te dammen hoopte Ton zijn kwalificatie binnen te krijgen. Hij verloor slechts 3 van de 28 partijen in een episch gevecht van bijna 42 uur.
Hoewel deze prestatie onovertroffen is, besloot het toelatingscomité van de paralympics dhr. Sijbrands niet te kwalificeren voor het onderdeel dammen voor visueel beperkten.
Dhr Sijbrands was diep geschokt door dit besluit, "Dit zag ik niet aankomen" verklaarde hij en diende gelijktijdig 28 protesten in.

vrijdag 25 september 2009

Kamerplant

In een rode plastic pot
staat de groene kamerplant
te dromen van het vrije woud.

donderdag 24 september 2009

Magritte gestolen, cartoon: c'est ca n'est pas un peinture

Vandaag is uit een museum in Brussel een schilderij van Magritte gestolen..

woensdag 23 september 2009

Eerste Kyoto-wijk ter wereld geopend

Boven de Schermer, tussen Alkmaar en Heerhugowaard is de eerste emissie-neutrale wijk ter wereld gerealiseerd. De stad van de Zon. Deze wijk van 1.600 woningen voldoet als eerste wijk ter wereld aan de normen van het Kyoto verdrag, de wijk wekt evenveel energie op als zij verbruikt.
Vandaag is de stad van de Zon door de kroonprins geopend.
Opvallend in de wijk is het vele water en de gevarieerde bouw. Al snel wordt duidelijk waar de naam vandaan komt, overal zie je zonnepanelen, zo wordt de energie dus gewonnen. De stad van de Zon ligt in het park van Luna, een recreatieplas met strand en een pop-tempel. Iets meer naar het oosten een watergebied met eilandjes voor de vogels. Dit gebied was deze zomer zo aantrekkelijk voor vogels dat hun uitwerpselen het zorgvuldig berekende ecosysteem in de war schopten.
Gemeente Heerhugowaard heeft in de Hoord-Hollandese polder een prachtige wijk neergezet.

dinsdag 22 september 2009

Wat is een leven waard ?

De premies van ziektekostenverzekeringen stijgen door. Pillenfabrikanten investeren kapitalen op zoek naar nieuwe geneesmiddelen, technische bedrijven ontwikkelen nieuwe mogelijkheden.

Steeds meer kan, maar de middelen zijn beperkt. Waar ligt de grens ? Is er wel een grens, voor hoeveel mag je aan iemand besteden ?
Moet er per persoon een vast maximaal bedrag komen ? ( Helaas mijnheer uw budget is op )

Een advies van de RVZ in 2006 was max. 80.000 per gewonnen gezond levensjaar. Maar stel nou dat ik als bankier een paar mooie bonussen heb gehad, dan laat ik mij toch fijn in een privékliniek helpen als het duurder is ? Of voor een orgaan transplantatie laat ik toch gewoon een orgaan uit een arm land komen ?
En de versleten timmerman ? Geen kapitaal ? Tja dan heb je pech gehad.

Dat voelt niet oké, toch ?

Maar wat is daar aan te doen ?
Of moet de conclusie zijn: Money rules

maandag 21 september 2009

Ga eens op kwaliteit concurreren beste supermarkten

Jumbo wil Super de Boer overnemen. Daar komt weer een prijzenoorlog van. Dat supermarkten op prijs concurreren vind ik uitstekend. Wat mij niet bevalt is dat dat vaak ten koste van de kwaliteit van de vers-artikelen gaat, met name groente en vlees. Perzikken die keihard blijven tot ze verrotten, nectarines waarmee je iemand definitieve schade kan toebrengen. Appels die er als appels uitzien maar nergens naar smaken. Kunnen supermarkten niet zowel op prijs als kwaliteit concurreren ?
Bijvoorbeeld
Label gourmet: Als u de smaak belangrijk vind.
Label spaarvarken: Als u niets teveel wilt betalen.

Zwaveltje op blogspot en twitter

Vanaf nu is het blog zwaveltje.blogspot.com niet alleen als blog te volgen, maar ook via twitter, twitter.com/zwaveltje

zondag 20 september 2009

Het eerste procentje van de 30 miljard bezuinigingen

Goed wij moeten 30 miljard bezuiningen, dan is een procentje niet veel, maar ach wie het kleine niet eert... 210 miljoen betaalt de overheid per jaar voor de gratis schoolboeken. Uitstekend initiatief, past helemaal in het thema Nederland kennisland. Toch stel ik voor deze 210 miljoen te bezuinigen. Hoe ?

Sta reclame toe in de boeken.

Als Google zijn inkomen weet te halen uit adverteren en commerciële tv stations bestaan dankzij reclame waarom niet de schoolboeken. Je hebt voor de adverteerders een duidelijke doelgroep dus interessant genoeg voor hen.

Zo de eerste commissie is alvast voor 1/6 deel klaar met z'n werk.

zaterdag 19 september 2009

Het is een wonder dat er nog CD winkels bestaan

Afgelopen week was ik in de binnenstad en liep door de "van Leest" (muziek winkel) In de bak met goed verkopende cd's stond de Crying light van Antony & the Johnsons. Nou moet je ervan houden, maar ik houd ervan, de overgevoelige muziek van deze man/vrouw. Ik had niet zo lang terug een optreden van hem gezien in de Leonard Cohen documentaire op tv. 19,90 vroeg mijnheer van Leest ervoor, ik twijfelde, besloot uiteindelijk om naar de muziekwinkel van mijn nokia te kijken. Weer buiten gekomen zag ik op mijn telefoon dat het album ook bij nokia te koop was, 1 euro per nummer, 10 voor het hele album. Oké dat scheelt de helft. Ik ging even op een bankje zitten en besloot meteen door te gaan naar Youtube en ja hoor de mooiste nummers van het album stonden daar als video, voor niets.
Het is een wonder dat er nog CD winkels bestaan.

vrijdag 18 september 2009

Rioolpost, pakketvervoer via het riool

Philipp Hermes heeft de Urban Mole bedacht. Hiermee kun je kleine pakketjes vervoeren via het riool. Een variant op de buizenpost maar dan via het riool.

Stel je voor dat onze huizen erop aangesloten worden. Dat wordt de volgende koude sanering van de post. Aan de andere kant zal het een boost geven aan de impulsaankopen op internet, stel je voor nog even een pakje boter bestellen bij AH, of een hamburger tegen de lekkere trek.

Hopelijk verdwijnt de trek niet bij de gedachte dat het eten via het riool gekomen is.

donderdag 17 september 2009

E-reader, ideaal voor vergadertijgers en serial-lezers

Digitaal lezen, na een jarenlange belofte komt het er in Nederland nu echt van. Bol werkt met Sony samen, niet alleen een lezer maar ook Nederlandstalige boeken die er op passen. Rustig beeld, lang batterijleven, je kan aantekeningen maken en ook pdfjes lezen.
Handig voor vergadertijgers en serial-lezers.
Weg met de boekenkasten, die stoppen wij op een harddisk.
De vergaderstukken niet meer uitprinten maar op je e-reader lezen, aantekeningen maken, vergaderen, aantekeningen uitwerken en weg ermee. Hoeveel CO2 zou het besparen als alle bedrijven het voor hun vergadertijgers gingen invoeren ?
Nu nog een draadloze internet aansluiting om makkelijk nieuwe informatie te downloaden. Kunnen wij digitale abonnementen op kranten en tijdschriften gaan nemen.

Vincent Everts heeft verschillende videoreportages over de e-reader gemaakt, die de moeite van het bekijken waard zijn.

woensdag 16 september 2009

Behoefte aan iets nieuws

Bij de uitgang van de C1000 dromden de jongetjes samen. "Heb u gogo's ? Mag ik ze hebben ?" Vooral bij volle boodschappentassen verdrongen zij elkaar.
Knap gedaan die gogo campagne van C1000. Hoe schep ik bij een verwende doelgroep die al meer dan genoeg speelgoed heeft, behoefte aan een stukje plastic.
Als de verzameling compleet is gaat hij de voetbalplaatjes, wuppies, smurfen en happy-meal figuurtjes achterna.

dinsdag 15 september 2009

Voorlezen voor volwassenen

In een heel grote stoel, leest de oude vrouw statig voor.
Mannen in zwarte pakken en vrouwen met hoedjes luisteren ernstig.
Na een kwartiertje is ze klaar en roept ieder blij hoera.
Jammer er gaan geen hoedjes de lucht in, die grote zou best goed zeilen.
Waar zijn toch de prinsjes deze dag ?

maandag 14 september 2009

Des te kouder des te dommer

Het seizoen waarin je 's avonds buiten kan sporten is bijna voorbij. Dat is jammer, want nu zal niet alleen mijn hoeveelheid spek toenemen, maar ook mijn intellectuele ontwikkeling stokken.
Ik ontdekte deze zomer dat lange fietstochten door de polder uitstekend combineren met luistercolleges op de mp3 speler.
Met de geur van versgemaaid gras in de neus probeerde Maarten van Rossem mij, op een lange polderweg, duidelijk te maken hoe de geschiedenis sinds de Big Bang verlopen is.
In de warme avondschemering, kronkelend door de duinen poogde Herman Philipse de fundering van de moraal aan mij te verhelderen.
Zo ontstond deze zomer een rechtlijnige verhouding tussen de temperatuur en mijn ontwikkeling.

zondag 13 september 2009

Zeggenschap en vertrouwen

Er bestaat een omgekeerd evenredige relatie tussen zeggenschap en vertrouwen.

Oftwel:

Des te meer zeggenschap iemand heeft, des te minder wordt hij vertrouwd.
Des te meer een mens zijn macht aan anderen durft over te dragen, des te meer zal hij vertrouwd worden.

Vrij naar What would Google do ? Jeff Jarvis

zaterdag 12 september 2009

Schoorlse duinen na de brand

Nu de burgemeester van Bergen niet langer persoonlijk op ramptoeristen joeg en de Schoorlse duinen weer toegankelijk waren ben ik mijn licht in Schoorl wezen opsteken.

Bizar gezicht, zwart geblakerde grond. Rond sommige delen hangt de brandlucht nog. Vaak zijn de paden de afscheiding tussen verbrand en behouden gebied.

Zelf gaan kijken ? Op dit kaartje staat een wandeling door het verbrande gebied.

Op google vind je meer foto's van de brand.

vrijdag 11 september 2009

Wat je bent, niet wie je bent, bepaalt wat je mag.

Terwijl ik iemand interviewde voor de radio, realiseerde ik mij dat ik antwoord kreeg omdat er een microfoon onder de neus van de geïnterviewde stond. Wij vinden het normaal dat een interviewer kan vragen wat hij wil ende geïnterviewde voelt zich meestal verplicht te antwoorden. Als ik dezelfde vragen zou stellen als gewoon mens zou ik waarschijnlijk geen antwooord krijgen.
Niet ik, maar mijn rol bepaalt wat geaccepteerd wordt, niet wie ik ben maar wat ik ben.
Daarom is werk als interviewer zou leuk voor nieuwsgierige mensen, je mag bijna alles vragen.

donderdag 10 september 2009

Samenleving te ingewikkeld voor de helft van de mensen

Gezien die demonstratie bij de DSB ? En, wat dacht je ? "Eigen schuld hadden ze de kleine letters maar moeten lezen" ? Wist je dat één op de tien Nederlanders geeneens kan lezen ? Anderhalf miljoen Nederlanders hebben problemen met lezen en schrijven. Wij gaan er vanuit dat iedereen slim genoeg is om zich in de maatschappij te handhaven, maar de helft van de Nederlanders heeft een i.q. onder de 100 en 16% zit zelfs onder de 84. Even voor de beeldvorming: met een i.q. van 100 of lager ben je in staat half,- of ongeschoold werk te doen of zelfs dat niet.

Als je kijkt naar de formulieren die je langs krijgt van de overheid, de handleidingen bij de apparatuur dan kun je stellen dat je minimaal MBO niveau moet hebben om goed, zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij. Dat is boven de 100.

Oftewel: Onze maatschappij is voor de helft van zijn inwoners te ingewikkeld geworden.

Dat is best lastig want wij willen iedereen zo vrij mogelijk laten en dus inderdaad ook zelf hypotheken af laten sluiten. Wij zeggen een beschaafde SAMENleving te zijn, dus helpen wij de zwakken. Daarom zouden wij mensen hulp moeten aanbieden bij ingrijpende beslissingen zoals bijvoorbeeld een hypotheek. Een onafhankelijke, gratis vraagbaak op internet of in een openbaar gebouw.

Dat lijkt mij nou eens een mooi thema voor een politieke partij, hoewel …

PvdD, partij voor de dommen, dat heeft nou niet echt uitstraling.

woensdag 9 september 2009

De herfst komt er aan

De herfst komt er aan, het warm gele zonlicht valt bijna horizontaal, maakt lange schaduwen. De temperatuur is nog lekker maar de eerste bomen beginnen voorzichtig hun groen te verliezen, hier en daar bruintinten. Half negen is het donker.
Ik koop maar geen witbier meer, meer trek in trappisten-bier.
De eerste winterkost, begin weer trek in speculaas te krijgen.

dinsdag 8 september 2009

Nederland internetvrij

KPN mag scholen geen gratis internet meer geven. 85% van de markt heeft KPN in handen en zo zou zij volgens OPTA de concurrenten uit de markt drukken.

Wat wordt het volgende ? Moet
Google geld gaan vragen voor zoekresultaten ? Wikipedia voor de informatie ? Toch echt een concurrent van de papieren encyclopedie. Misschien kan internet maar beter voor heel Nederland afgesloten worden, want daar vind je allerlei soorten van die verderfelijke gratis diensten en informatie waar wij vroeger tenminste nog fatsoenlijk voor moesten betalen. Gratis mailen, bloggen, documenten opslaan, bah, verboden moet het worden !
Al die kranten die failliet gaan, doe er wat aan.

Nederland Internetvrij.

Aan de slag OPTA wij rekenen op je.

maandag 7 september 2009

Koud Licht

In het koude licht van de spaarlamp type ik mijn eerste blog. De warme 100 watt gloeilamp was stuk en als aangekondigd waren zij niet meer te koop. Wanhopig suggereerde ik de verkoper "En als ik nu eens wat meer betaal ?" Hij keek mij aan of ik hem een onzedelijk voorstel deed.
Met een dure spaarlamp slofte ik naar huis, zodat ik na deze onverwacht warme dag in het koude licht zit te typen.